Чому людина пукає

В процесі травлення в кишечнику накопичуються гази, які потім порціями виводяться назовні через анальний отвір. 1. Повітря заковтується разом з їжею. 2. Вуглекислий газ утворюється, коли травні соки взаємодіють з водою і один з одним. 3. Різні гази виділяються в процесі життєдіяльності бактерій, що живуть у товстій кишці.

Уявіть собі, що ви тільки що проковтнули харчової клубок, і тепер жуєте новий. Жуєте ви повільно, вдумливо, виконуючи заповіти Івана Петровича Павлова а в цей час ваш стравохід поступово заповнюється повітрям, що поступає з ротової порожнини.

Коли ви сглотнете наступний грудку, весь стравохідний повітря виявиться в шлунку: грудку, рухаючись по стравоходу вниз, буде штовхати його перед собою, як бульдозер.

Вийти назад цьому повітрю не так-то просто: на кордоні між стравоходом і шлунком знаходиться м’яз-сжіматель (кардіальний сфінктер), яка, як тільки що проковтнув клубок зайшов в шлунок, закриває двері, щоб назад вийти ніхто не міг. Якщо цей м’яз працює погано, то виникає печія: кисле вміст шлунка піднімається вгору по стравоходу і дратує (щипет) стінки стравоходу, звиклі до лужного середовища. Слина, що виділяється в ротовій порожнині, має лужне середовище, яка створюється за рахунок виділення слинними залозами бікарбонату, тобто NaHCO. При його реакції з водою (гідролізі) утворюється луг.
Потім харчової клубок, змочений слиною, потрапляє в шлунок, і бікарбонат реагує з виділяється там соляною кислотою.

Коли бікарбонат, що надійшов з рота, закінчиться, почне поступово накопичуватися кислота, необхідна для роботи головного шлункового ферменту пепсину. Але це ще не все. З шлунку кислий харчової клубок потрапляє в кишечник, а там середу лужна, так що кислота знову зустрічається з бікарбонатом, і відбувається реакція (2).

Вона йде до тих пір, поки не закінчиться вся кислота, після цього починає поступово накопичуватися луг, необхідна для роботи ферментів кишечника. А як вона накопичується?

Правильно, за рахунок реакції (1). Ви, до речі, помітили, що в обох реакціях утворюється вуглекислий газ (СО
)? Якщо коли-небудь ви бачили блювоту ви знаєте, в якому вигляді їжа знаходиться в шлунку.

Якщо ви коли-небудь бачили пронос ви знаєте, в якому вигляді їжа знаходиться в тонкому кишечнику.
У якому, в якому в рідкому. Тільки у вигляді дуже рідкої кашки (хімусу) їжу можна ефективно перетравлювати (хімічні реакції найкраще йдуть, коли речовини розчинені у воді), а так само перемішувати і пересувати по кишечнику. Але.

Якщо какати (випорожнюватися) цим же самим рідким хімусом (такий процес буде називатися пронос), то організм втратить дуже багато води.
Щоб уникнути зневоднення, необхідно перед викиданням калу забрати з нього всю воду.

Саме для цього служить півтораметровий товстий кишечник, саме тому їжа проводить у ньому майже добу. Ну а раз є живильне середовище зрозуміло, що там просто зобов’язані жити бактерії. Ось вони там і живуть.

Мікробіологи
в нашому кишечнику близько 300 видів бактерій. У процесі свого харчування вони виділяють вуглекислий газ, аміак, сірководень, водень, метан, і т. д. Оскільки більшість цих газів горючі, підпалювати пук не рекомендується: може статися пожежа. (Відрижку можете підпалювати абсолютно спокійно, вона складається з повітря і вуглекислого газу і горіти не буде.
)
Таким чином, накопичення газів у кишечнику це абсолютно нормальний процес, без нього травлення відбуватися не може. І це добре: ніжне, неголосне пуканье (гази, кишковий вітер як вам завгодно), а так само лупа, запах з рота, прищі, зморшки і поганий настрій є ознаками, по яких завжди можна відрізнити живої людини від гумової ляльки.

З іншого боку, бажано, щоб ці славні ознаки не були надто яскраво виражені.
Надмірне накопичення газів у кишечнику називається метеоризм, і ось вам на прощання короткий список продуктів, які можуть до нього приводити (а про більш похмурих медичних причинах метеоризму поговоримо як-небудь іншим разом).

Газовані напої лимонади, пиво, шампанське вони самі по собі містять багато газів (див. вище Заковтування газів з їжею).
Продукти, які погано перетравлюються і тому майже в незайманому вигляді доходять до кишкових бактерій (див. вище Освіта газів бактеріями кишечника). Рослинна їжа, що містить багато волокон (горох та інші бобові, капуста та яблука, редька і редиска, чорний хліб).
Молоко (якщо конкретно молочний цукор, лактоза) не перетравлюється у багатьох дорослих людей.

Чому людина пукає?

 

2 Responses to Чому людина пукає

  1. I just want to tell you that I am just beginner to blogging and definitely loved you’re blog. Likely I’m planning to bookmark your blog post . You really come with great writings. Kudos for sharing your webpage.

  2. I simply want to mention I am newbie to blogs and absolutely liked you’re website. Probably I’m going to bookmark your blog . You actually have great well written articles. Thank you for sharing with us your web-site.

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *