Якщо запалилася підшлункова залоза дієта кращий спосіб лікування

Підшлункова залоза відіграє найважливішу роль в нашому організмі, ставлячись водночас до залозам внутрішньої і зовнішньої секреції. Як травний орган, вона виробляє ферменти (ліпазу, амілазу, панкреаз і багато інших), які беруть участь у розщепленні жирів, що надходять з їжею. Крім того, клітини підшлункової залози (панкреоцітов) виробляють і викидають у кров гормон інсулін, без якого неможливо засвоєння глюкози. Саме тому тканину підшлункової залози рясно постачається кров’ю і буквально пронизана судинами.

Запалення підшлункової залози, зване панкреатитом, є дуже небезпечним для людини захворюванням, особливо якщо протікає в гострій формі. Існує, звичайно, різноманітна лікарська терапія цього стану, але якщо запалилася підшлункова залоза дієта є практично життєво необхідною завданням.

Дієта при запаленні підшлункової залози спрямована, перш за все, на розвантаження ураженого органу, але, з іншого боку, організм не повинен позбавлятися необхідних жирів, щоб не порушувався ліпідний обмін і клітини отримували достатньо харчування. Враховуючи, що при хворобі панкреатитом послаблюється підшлункова залоза дієта грунтується на вживанні продуктів, багатих легкоусваїваємимі жирами, на перетравлення яких не потрібно багато соку і ферментів. Це, перш за все, різні супи або вегетаріанські, або на основі нежирного бульйону з пісних сортів м’яса і птиці (вирізка яловичини, телятини і біле куряче м’ясо). Причому після гострої фази запалення починати треба з дуже малих кількостей їжі і необхідну норму по калоріях добирати збільшенням кратності харчування до 7-8-ми разів на день. Самі страви мають надходити в організм або в рідкому, або в протертому вигляді — це полегшує перемішування їх з соком підшлункової залози в просвіті кишечника і сприяє полегшенню травлення.

Щоб не дратувалася підшлункова залоза дієта абсолютно виключає смажені, гострі, мариновані, копчені страви та алкогольні напої будь крепості.Последніе, до речі, самі по собі можуть бути причиною запалення підшлункової залози. Всі продукти повинні бути приготовлені паровим способом, або, якщо процес не гострий, можна вживати печене. В якості джерела білка і жирів добре підходить така проста в приготуванні страва, як звичайний омлет. Його активно включає в себе практично будь-яка дієта при хворобі підшлункової залози.

Зазвичай при панкреатиті знижується і рівень інсуліну, який виробляє підшлункова залоза дієта повинна враховувати знижену здатність органу до вироблення цього гормону при запаленні і бути низьковуглеводній. Говорячи простими словами, не можна багато солодкого. Такі продукти. як кондитерські вироби (тістечка, торти, випічка) також під повною забороною. Крім того, в рідині, що приймається хворим не повинно бути надмірна кількість цукру. Якщо це компот, то краще всього, якщо він буде з кураги або родзинок, куди можна цукор не додавати взагалі, так як ці фрукти містять його у великих кількостях від природи.

Незважаючи на те, що дієта при хворобі підшлункової залози увазі багато обмежень у харчуванні, не варто думати, що хворий позбавляється всіх радощів життя. Існує багато різноманітних смачних дієтичних страв, здатних задовольнити найвишуканіші смакові потреби. Враховуючи, що після перенесеного панкреатиту завжди існує ймовірність того, що знову запалиться підшлункова залоза, дієта в ідеалі повинна дотримуватися довічно. Тому найоптимальнішим варіантом буде ставлення до неї з боку хворої людини не як до тимчасового обмеження, а як до нового безпечного стилю харчування.

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MAXCACHE: 0.83MB/0.00182 sec