Кролик в духовці - рецепт на всі часи

Ставлення різних людей до м’яса кролика саме суперечливе. Багато господинь вважають його жорстким, сухим і несмачним. Але є й інша думка про кролятині — м’ясо ніжне, соковите і дуже смачне. Як це не дивно, обидві думки правильні.

Якщо кролика готувати як звичайне м’ясо, нічого доброго не вийде. Для м’яса кролика потрібно щось зовсім інше. Наприклад, кролик в духовці, рецепт якого не особливо складний, але при належній увазі до деталей страва виходить по-справжньому вишуканим.

Деякі господині по незнанню намагаються кролика варити. Цей варіант і справді невдалий. Смажити кролятину, звичайно, можна, але смак виходить теж на любителя. А ось м’ясо, приготоване за допомогою гарячого копчення, буде чудовим. Але найкращий варіант — кролик у духовці. Рецепт цієї страви не один, варіантів може бути багато. Але будь-яке блюдо, приготоване таким способом, вийде дуже смачним.

Для того щоб добре вийшов, скажімо, кролик в духовці з картоплею, для початку потрібно його замаринувати. Робити це можна кількома способами. Звичайний спосіб — при використанні винного оцту зі спеціями (оцет розвести у воді). Другий спосіб, що надає м’ясу абсолютно вишуканий смак і неповторний аромат, — біле вино разом зі спеціями. Найпопулярніший маринад — молочна сироватка. Ця процедура розм’якшує м’ясо. А можна і просто натерти тушку кролика сумішшю роздавленого часнику і оливкової олії.

Щоб вийшов соковитий і чудово смачний кролик в духовці, рецепт якого ми зараз і уявімо, потрібно брати м’ясо не дорослої тварини, а кроленяти у віці не старше трьох місяців. Саме у «переросло» кролика м’ясо жорстке і несмачне і володіє трохи неприємним запахом. На жаль, на ринку продають найчастіше саме тушки великих звірів, а в магазині хорошої кролятини взагалі не буває. Але можна з’їздити в село і купити те, що треба. Тоді попереднє маринування відпадає за непотрібністю.

Отже, кролик в духовці, рецепт ще один: у сметанному соусі. Замаринованого одним із способів кролика або молодого кроленяти нарізаємо на порції і обсмажуємо в рослинному маслі. Деякі господині рекомендують це робити в кролячому жирі.

Тепер шматки потрібно викласти у велику посудину, нарізати моркву соломкою, цибулину — кільцями, часник подрібнити, все спасерувати на вершковому маслі і викласти на м’ясо, потім посолити, посипати перцем, додати кмин і лаврушку. Тепер по стінках посудини акуратно вливаємо розігріту на водяній бані сметану — можна побільше, приблизно півлітра, все доводимо до кипіння і ставимо в розігріту до 180 градусів духовку хвилин на 20. Не забуваємо поливати час від часу кролика соусом, інакше він може пересохнути.
Після 20 хвилин температуру потрібно зменшити. При температурі 160 градусів тушкувати м’ясо потрібно півгодини. Але набагато смачніше виходить, якщо зменшити температуру градусів до сімдесяти і продовжувати тушкувати близько години.

Дуже смачним може вийти і просто запечений кролик в духовці, без всяких додаткових вишукувань. Беремо кроленяти, солимо-перчимо, тримаємо в такому вигляді приблизно півгодини. Потім викладаємо його на деко спинкою догори. Змащуємо гірчицею і випікаємо в духовці 15 хвилин. Потім перевертаємо кролика, змащуємо гірчицею черевце і викладаємо навколо очищений і нарізаний посолений картопля.

Ще через 15 хвилин знову перевертаємо кролика, заливаємо все сметаною і знову ставимо в духовку хвилин на п’ять. Виходить неймовірно смачно. М’ясо кролика вважається дієтичним і корисним. Особливо добре давати його дітям — їх організм, на відміну від нашого, сприйнятливий до різного роду надмірностей, до того ж кролятина ще й дуже смачна!

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *

Можно использовать следующие HTML-теги и атрибуты: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <strike> <strong>

MAXCACHE: 0.83MB/0.02014 sec