Звідки з'явилося морозиво

Ми всі звикли, їсти морозиво, але, напевно, ніколи не замислюємося, а звідки власне сталося це холодні ласощі? А між тим у цього продукту дуже давнє і цікаве минуле. Історія не зберегла нам імені людини, приготував першу прохолодне блюдо. Відомо лише, що за 3000 років до нашої ери в будинках багатих китайців в якості улюбленого десерту подавали до столу охолоджені фруктові соки.

За деякими даними охолоджений фруктовий сік називали крижинками, він і міг стати прабатьком сучасного морозива.

Ще цар Ізраїлю Соломон високо цінував заморожені фруктові соки. А знаменитий античний врачеватель Гіппократ рекомендував морозиво для зміцнення здоров’я. Широко застосовувалися охолоджуючі та підсолоджені фруктові соки і при дворі римського імператора Нерона (1 в. Н. Е.) сніг для їх приготування доставляли з окремих альпійських льодовиків, а для тривалого зберігання будували місткі крижані льоху. Особлива пристрасть до снігу змішаного з фруктовими соками проявляли древні воїни.

При тривалої облоги Олександр Македонський, наприклад, наказував виготовляти велику кількість снігу, який доставляли з гірських вершин спеціальні естафети рабів. В якості холодильників служили глибокі земляні ями, в яких попередньо ущільнений сніг під товстим шаром гілок дерев і землі міг зберігатися кілька місяців. Перші рецепти приготування охолоджених напоїв з’явилися в книзі Про кулінарному мистецтві італійського кулінара Апіція. Оригінальні рецепти в 1295 привіз до Венеції після подорожі по Китаю і Марко Поло.

До речі, одна з гіпотез свідчить, що з подачі Марко Поло стали додавати молоко в крижинки, а тому саме його можна вважати творцем першого морозива.
Однак рецепти приготування морозива довгий час були засекречені, невипадково, тому придворні кулінари давали обітницю мовчання про все, що пов’язано з приготуванням морозива. Рецепт морозива вважався державною таємницею, на сторожі якого стояв закон, які карали порушників стратою. Але, незважаючи на всі заборони, секрети приготування морозива швидко поширювалися по Європі. Проте, ще довго його виробництво було спряж з великими клопотами настільки складно було організувати доставку льоду і снігу.

У Росії народ здавна вживав свої види морозива. Ще з Київської Русі у нас подавали дрібно наструганное заморожене молоко. У багатьох селах на масницю замішували сир зі сметаною, родзинками і цукром. Потім з суміші ліпили фігурки тварин птахів.

Вироби виставлялися на ганок на мороз. Ось так виходило домашнє морозиво. Лише в 19 столітті в Росії з’явиться перша машина для приготування морозива, яка дозволить відійти від примітивної технології виробництва.

Поступово всюдисущий технічний прогрес перетворює морозиво з вишуканих ласощів багатьох салонів в продукт, доступний всім і кожному.

Звідки з’явилося морозиво?

 

Добавить комментарий

Ваш e-mail не будет опубликован. Обязательные поля помечены *